Over mij

Mijn naam is Gijs Tecklenburg

Ik werkte zo’n 20 jaar binnen de ambulante GGZ, waarvan 15 jaar ook in krisisinterventie. In 2006 introduceerde ik de mindfulnesstrainingen binnen de GGZ in Den Bosch. Kort daarna startte ik mijn eigen praktijk.

Sinds die tijd geef ik individuele psychotherapie, coaching en groepstrainingen. Inmiddels verzorgde ik meer dan 180 acht-weekse mindfulness-trainingen voor groepen, naast vele individuele trainingen. In de loop van de tijd is daar een heel scala aan vervolgtrainingen, retraites en workshops bijgekomen. Daarnaast verzorg ik workshops en nascholing voor professionals zoals coaches, therapeuten en mindfulnesstrainers.

Ik geef onder andere de Open Focus training, de compassietraining, de ACT, Interpersonal Mindfulness, Mindfulness & Open Focus, Jaartrainingen, Breathwork, Hartcoherentie training en neurofeedbacktrainingen. Die verscheidenheid verrijkt iedere training op zich weer.

In de zeventien + jaar dat ik trainingen geef hebben die steeds meer aan helderheid, eenvoud en effectiviteit gewonnen. Ik heb geleerd waar de struikelblokken liggen en hoe ik je op een gemakkelijke manier op weg kan helpen. Je mag een nuchtere en goed onderbouwde benadering verwachten.

Aandacht en eenvoud

Mensen ervaren mijn aanwezigheid als sensitief en veilig. Ik wordt als nuchter, pragmatisch en to the point omschreven. Het meest waardevolle wat je een ander kunt geven is werkelijke aandacht. Dat is voor mij daarom nummer één in wat ik je wil geven.

The present is a present. Spiritualiteit is wezenlijk voor me. Het is een eenvoudige en nuchtere spiritualiteit. Er is niets wat me zo blij maakt als wanneer ik zie dat iemand in de stilte in zichzelf weer thuis komt en daarin kan ontspannen. Om zo het worstelen en het jagen los te laten. Dat geeft een diepe vervulling en dat is waar ik het voor doe.

Open Focus

In 2010 ging ik naar Princeton (V.S.) om bij dr.Les Fehmi de opleiding tot Open Focus trainer te volgen en vervolgens introduceerde ik de Open Focus training in Nederland. Het is een bijzonder waardevolle benadering. Ik heb dan ook in de loop van de jaren elementen van Open Focus in al mijn trainingen geïntegreerd.

Nadat ik 40 jaar geleden kennismaakte met meditatie is het een rode draad in mijn leven gebleven. Het opende een deur naar zo’n bijzondere rust en ruimte dat ik daar steeds meer tijd voor ben gaan vrijmaken. Gaandeweg ontbrandde er een steeds groter verlangen naar helemaal thuis zijn in deze stilte. Ik zocht, las van alles, beoefenende verschillende vormen van meditatie en volgde vele maanden meditatieretraites. Maar er bleef een essentie missen.

Mooji

In 2011 was ik zo gelukkig om Mooji te ontmoeten. Sri Mooji is een spirituele leraar. Deze ontmoeting had een diepgaande en beslissende invloed.

Vele andere leraren sindsdien hebben me verder geïnspireerd en mijn inzicht verdiept. Vanuit deze inspiratie geef ik trainingen en therapie.

Opleidingen en trainingen

Naast de opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige (Hogeschool Breda), studeerde ik maatschappelijk werk aan de HSA, theologie (Universiteit van Tilburg) en de lerarenopleiding ( Hogeschool Utrecht). Ik gaf les en supervisie aan de opleiding MGZ-GGZ aan de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen).

Daarnaast volgde ik diverse opleidingen in het kader van bij- en nascholing. Onder andere, mindfulness trainer (2006, Ger Schurink en Noud de Haas), mindfulness & psychotherapy (Ronald D. Siegel, 2012), mindfulness-based stress reduction in mind-body medicine (Jon Kabat-Zinn en Saki Santorelli, 2014), een intensieve training transactionele analyse, Acceptance and Commitment Therapy (RINO, Jaqueline A-Tjak en Ingrid Postma 2008), (Gijs Janssen 2012), compassietraining MBCL (Frits Koster & Erik v/d Brink, 2012/2013), Insight Dialogue (Gregory Kramer en Phyllis Hicks, 2009, 2012, 2014, Bart van Melik, 2013, Gregory Kramer 2020), Interpersonal Mindfulness trainer (Phylis Hicks en Florence Meyer 2017), hartcoherentie training (Kees Blase, Hartfocus 2012), EMDR (2009), wandelcoaching (Bivt, 2018), Transformational breath (Annette Weers, 2023) en opleidingen tot neurofeedbacktrainer (Zengar, 2007, 2010) en neurofeedbacktrainer bij Sue en Siegfried Othmer (Munchen 2009). Bij Les Fehmi volgde ik de opleiding tot Open Focus trainer en tot Full Synchrony neurofeedbacktrainer (Princeton V.S., 2010 en 2019). Understanding psilocybin: effects, neurobiology and therapeutic approaches (psychedelic support, 2023), Psychedelic counseling (psychedelic support, 2023). Lid van Psychedelic society of the Netherlands. Geregistreerd bij Guild of guides.