U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Interpersonal Mindfulness

Dit programma is ontwikkeld als een vervolgprogramma op de 8-weekse mindfulnesstraining MBSR. Dit programma,  dat naadloos aansluit op de mindfulnesstraining, is in samenwerking met het Center for Mindfulness van Jon Kabat-Zinn ontwikkeld.

 

We zijn ongelooflijk sensitieve wezens. Zeker in contact met anderen is ons hart uiterst gevoelig en voelen we ons dan ook vaak kwetsbaar. In contact met een ander blijkt het vaak knap lastig om mindful te blijven. Vaak verlies je je in oordelen, verwachtingen, sociaal wenselijk gedrag en andere patronen en dan is het moeilijk om mindful in contact met jezelf en met de ander te blijven. Soms komt er verwarring of irritatie op en voor je het weet zijn er misverstanden die tussen jou en de ander staan.

In de mindfulnesstraining heb je geleerd om meer in contact te blijven met je ervaring van dit moment. Met hoe het is, niet hoe je denkt dat het is. Je blik op de wereld is weer frisser en helderder. Je wordt minder meegesleurd door oude patronen omdat je waarneming minder wordt gekleurd door oude ervaringen, angsten, verwachtingen, verlangens en gewoontes.

Menselijke contact is zo wezenlijk voor ons. En misschien wel juist daardoor zien we de ander vaak niet zoals het is, maar zoals we denken, verwachten of vrezen dat het is. Door mindfulness te cultiveren binnen het interpersoonlijke contact kun je meer helderheid en rust ontwikkelen in relatie tot de ander. En het blijkt dat deze meditatieve beoefening samen met een ander tot een snelle verdieping van mindfulness leidt.

Gregory Kramer ontwikkelde in de afgelopen twintig jaar een revolutionaire meditatie benadering: "Insight Dialogue". Meditatie in relatie. Insight Dialogue wordt veelal in de vorm van retraites beoefend. Om het toegankelijker te maken is de afgelopen jaren een format ontwikkeld van een training van acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag.

Ik herinner me nog heel goed mijn ervaringen in de eerste retraite met Insight Dialogue. Dat was vooral: "dat ik zo volwassen kan zijn in contact, zo compleet en volledig aanwezig". Ik was verbaasd en was daar letterlijk stil van. Zo mooi ! Daarna volgde ik deze Insight Dialogue retreats nog diverse malen. Prachtig dat er nu een format is ontwikkeld om daar ook buiten een retraite-omgeving mee te trainen !

Voor de duidelijkheid: dit is geen communicatie-skills cursus, maar een meditatie training waarin je samen met meditatie-partners mindfulness binnen het interpersoonlijke contact leert ontwikkelen. Het gaat dus over leren om de aandacht meer in gewaarzijn van hier en nu te laten rusten. Om met open hart en vriendelijke aandachtigheid aanwezig te zijn, ook in het contact. We oefenen zowel met individuele meditaties als met meditaties in twee- of drie-tallen.

De Interpersonal mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten op de dinsdagavond en een stiltedag.

Voor data van de training, zie de agenda

Kosten: 325 euro plus 35 euro voor de stiltedag

Voor meer informatie en inschrijven, bel 06-20953163 of gebruik onderstaand formulier.

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.