U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Burn-out

Burn-out is een neuropsychologisch probleem, dus alleen maar praten helpt niet. Het zenuwstelsel is ontregeld (gestoorde slaap, ontregelde spijsvertering, ontregelde energie-huishouding, labiele stemming en emoties, etc) Daarom moet de aanpak minstens voor een deel neuropsychologisch zijn. 

Je hebt het eigenlijk allemaal prima voor elkaar, een goed lopend bedrijf of mooie carriere, leuk gezin, mooi huis .... maar dan merk je dat je er allemaal steeds minder lol in hebt. Dat je moe bent, het gevoel dat al het werk je steeds meer overspoelt, je zou eigenlijk meer moeten werken maar er komt steeds minder uit je handen en eigenlijk wil je alleen nog maar rust, en je partner klaagt over je afwezigheid en geprikkeldheid. Je begint bang te worden dat je de grip verliest en het voelt allemaal steeds meer als alleen maar overleven ...

Je te verantwoordelijk voelen samen met een grote bereidheid om je in te zetten voor anderen, niet kunnen/durven delegeren, perfectionisme en hoge verwachtingen, werk wat (te) intensief en te veel is, te grote tijdsdruk en onvoldoende ondersteuning en waardering vanuit de werkomgeving. Voor de meeste mensen die met burn-out klachten kampen, is deze beschrijving wel herkenbaar.

Het is goed en nodig om de moeilijkheden te bespreken, maar de ervaring leert dat de oplossing niet op het niveau van praten alleen wordt gevonden. En hoewel gesprekken nodig zijn om te begrijpen waar "de aanjagers" van dit gedrag vandaan komen, hoe je met jezelf omgaat, blijft de behandeling meestal eenzijdig georiënteerd op een psychologische benadering en is er weinig aandacht voor het nadrukkelijk neuropsychologische karakter van de klachten.

Veel mensen presteren prima onder de druk van enige stress. Onder stress reageert het menselijk organisme met maatregelen om kortdurend een topprestatie te kunnen leveren. Daar gaat ook niets mis, als die stress maar niet te lang blijft aanhouden. In dat geval wordt het een plaag, een voortdurend aanhoudend gevoel van onrust, spanning, onvermogen om los te laten en daardoor het verlies van het vermogen om te ontspannen en daarmee te herstellen van de stress. Een vakantie brengt ook niet meer voldoende soelaas. De stress wordt langzaam maar zeker slopend, de prestaties lopen terug, je verliest overzicht, bent altijd moe en je wordt cynisch en/of angstig. Het recept voor een burn-out is gemaakt. Dat is dan nog maar een kwestie van tijd. Het piekeren, de angst, de somberheid en het gevoel van uitputting hebben de neiging zich te versterken in een vicieuze cirkel. 

Burn-out klachten vormen een enorme belasting. Uit mijn praktijk binnen de GGZ weet ik dat het bij burn-out klachten vaak enorm veel tijd vergt om op te knappen met conventionele therapieën zoals praten (counseling, psychotherapie) en medicatie. Een jaar of langer uit de running zijn is niet ongewoon en na re-integratie blijken er vaak nog steeds lichte cognitieve klachten zoals moeite met inprenting en concentratie die vaak jarenlang aanwezig blijven. Om die redenen heb ik het volgende programma gemaakt.

 
Stress Relief Program 

Chronische stressklachten zijn dus niet enkel een psychologisch fenomeen, maar ook een neuropsychologisch probleem. Het psychologisch worstelen en de verstoorde balans in het zenuwstelsel, beïnvloeden en versterken elkaar voortdurend waardoor de burn-out zichzelf in stand houdt. Het is voor een efficiënte aanpak daarom van belang dat de klachten vanuit meerdere perspectieven tegelijkertijd worden benaderd: psychologisch (coaching of psychotherapie), neuropsychologisch (neurofeedback training) en leefstijl- en bewustzijns- training (mindfulness training, Open Focus training). Voor de aanpak van burn-out klachten heb ik een intensief en gestructureerd plan ontwikkeld van in totaal 10 weken: het Stress Relief program. Het is er op gericht om weer zo snel mogelijk rust en ruimte in je leven te ervaren, en te leren om vanuit een ander perspectief te leven.

Het Stress Relief Program bestaat uit een korte neuropsychologische (TOVA) en psychologische test (BSI) waarna we met neurofeedback training (twee afspraken per week), mindfulness training of Open Focus training(een afspraak per week) en coachings en counselings gesprekken aan de slag gaan. Aan het eind van het traject herhalen we desgewenst dezelfde testen om het resultaat objectiveren.

De ervaring leert dat de meeste mensen binnen 2 tot 4 maanden weer goed in hun vel zitten, en zover zijn opgeknapt dat ze met daadwerkelijke re-integratie zijn gestart of weer met zin aan het werk zijn. Dat is heel snel in vergelijking met veel reguliere benaderingen. Soms is er behoefte aan verdere coaching of therapie, dat kan dan naadloos doorlopen.

Dit intensieve traject leidt over het algemeen snel tot meer rust (2 - 3 weken) en kan zo veel ellende voorkomen. Het traject is gebaseerd op methodes waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is onderbouwd. Zowel mindfulness training als neurofeedback training hebben hun effectiviteit bewezen. Gecombineerd tot een samenhangende behandeling met ondersteunende gesprekken blijkt het verrassend effectief.

 

Binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg heeft Gijs een ruime kennis en ervaring opgedaan in de inschatting van problemen en in de toepassing van verschillende therapeutische benaderingen.

Vanuit die achtergrond heeft hij een reëel zicht ontwikkelt op zijn mogelijkheden en onmogelijkheden als therapeut en coach. Daardoor kan hij helder zijn in wat hij te bieden heeft in jouw specifieke situatie, en zal zo nodig ook gericht verwijzen naar andere vormen van hulp of zorg. Daarvoor kan hij gebruik maken van een netwerk van ervaren en deskundige collega's, zowel binnen reguliere als alternatieve zorg.

tarieven Stress Relief Program

particulieren:

pakket I:  12 neurofeedback sessies en 8-weekse mindfulness training,  - 1050 euro

pakket II: 15 neurofeedback sessies en 8 consulten individuele mindfulness training en mindfulness based therapy/ coaching  - 1650 euro

bedrijven:

pakket I:  15 neurofeedback sessies en 8-weekse mindfulness training, inclusief neuro-psychologische test voor en na de behandeling - 1550 euro

pakket II: 15 neurofeedback sessies en 10 consulten individuele mindfulness training en mindfulness based therapy/ coaching, inclusief neuro-psychologische test voor en na de behandeling  - 2650 euro